söndag 29 juli 2012

Håkan och Birk har nu knallat på ganska bra efter stoppet i Jänsmässholmen (som för övrigt betyder Midsommarholmen på jämtländska) och har endast ca 30km kvar till Gäddede. Från Jänsmässholmen gick de vidare ca 10km till Ansäter som är en gammal fädbod. På en relativt dålig led strävade de vidare bland mygg och knott och njöt av en mycket rik och vacker flora. Vid Ansäteråns kanjon gick de på en "stig" som såg ut at vara en gammal skoterled och därefter ca 4-5 km fri orientering över myrmark. Av en ren slump fick Håkan syn på en gammal snitsel och kunde med dess hjälp hitta fram till ett vägslut. Lördagens etapp var ganska trist vandring som inte bjöd på några särskilda upplevelser. Så småningom kom de fram till sjön Hotagen och Rötviken där de sov natten från lördag till söndag. De passade också på att proviantera lite i Rötvikens handel och Birk fick "spurten" på Håkans glass vilket han tycktes uppskatta..

Söndagen blev om möjligt ännu mer trist med ihållande regn och vandring på asfaltsväg mot Valsjöbyn. I Valsjöbyn hyrde Håkan en liten lägenhet. Natten ägnade han mestadels åt at massera sitt onda ben. Foten är bättre, ja i stort sett bra, men han har nu istället ont i en liten muskel i knävecket.

Klockan 12 idag, söndag 29 juli, gick de från efter att först ha provianterat lite i Valsjöbyns handel (choklad och tunnbröd) i riktning mot Gäddede. De passerade Gunnarsvattnet. Här träffade Håkan en gammal bekant från Värmland, ibland är världen liten. Efter en trevlig pratstund vandrade de sedan vidare till Skottland genom Hotagens naturreservat till Munsvattnet där de nu har slagit läger. På väg dit passerade de Lobbersjön. På sjöns strand finns ett sameviste. När Håkan och Birk kom kunde de se att det rök från en eld, men de såg inga människor. Däremot kom  en stor lös hanhund dem till mötes. Hunden var nyfiken på dem och kom ända fram. Håkan var lite orolig för vad som skulle hända, man vet ju aldrig när två hanhundar möts, men Birk visade som vanligt inga tecken på agressivitet  så mötet förlöpte helt lugnt. Dagens etapp blev ganska lång eftersom väderprognosen spår regn imorgon.

Håkan, Flisa (en av Yvonnes hundar på Jänsmässholmen) och Birk strax innan de lämnade Jänsmässholmen efgter att först ha ätit en rejäl fruksot på hotellet.Trötta vandrare

Källarforsen vid Ansätraåns kanjon

Fikapaus vid Rötviken


Birk fick också "fika"


Trist asfaltsvandring


Birk står framför huset i Skottland
Birk visar sig vara en riktig tuffing som modigt följer husse över bäckarnas ganska strida vatten


1 kommentar:

  1. Snart så ramlar kläderna av Håkan ! Det finns ju ingenting kvar av "magen" som syns på första bilden.

    SvaraRadera