onsdag 18 juli 2012

Genvägar är senvägar 18/7-12

Den genväg som Håkan tog för att komma till Skedbrostugan visade sig vara en mycket krävande senväg. Som jag tidigare skrev hamnade han i ett landskap av stenar. Jobbigt att hålla balansen och ett ständigt klivande upp och ner och Birk råkade ibland fastna mellan stenarna. Nu har Håkan beslutat att hädanefter följa markerade leder även om sträckan blir längre. Han rekommenderar att man ska gå via Rogenstugan om man ska till Skedbrostugan - inte via Femundmarka.

 Knotten och myggen har gått hårt åt Håkan. De har en förmåga att sätta sig på platser där han inte kommer åt att vifta bort dem, som t ex på ryggen i mellanrummen mellan ryggsäcken och bärremmarna och att själv smörja sig med myggmedel där är ju inte helt enkelt. Birk har klarat myggplågan bättre, men har fått sova i tältet för att slippa både mygg och regn. Vädret har hittills varit bra vandringsväder med uppehåll dagtid och regn på natten.

Håkan startade sin vandring med ca 30kg på ryggen. Han tog sig en riktig funderare när han hade vägt sin packning, vad skulle han kunna plocka bort? Slutsatsen blev att allt fick följa med. Efter några dagars vandring har han utvärderat sin packning och han kommer att skicka hem en del saker. Birk tycks inte ha några som helst bekymmer att bära de ca 6 kg han har i sin klövjeväska. Han knallar oförtrutet på, charmar alla människor som de möter med sitt vinnande leende och är ett mycket gott sällskap för Håkan.

Hittills har vandrarna avverkat ca 20 km/dag, vilket är långsammare än planen. När de gick  genvägen gick det riktigt långsamt. Under 6 timmar kämpade de bland stenarna och tillryggalade endast 5 km. Men Håkan är vid gott mod och hoppas att en något lättare ryggsäck och bättre vägval kommer att innebära lite högre vandringstakt.

Natten till idag sov de i Skedbrostugan där Håkan dessvärre glömde kvar innersulorna till sina vandringskängor. Efter några timmars vandring med alltmer ömmande fötter kom han underfund med orsaken till att kängorna inte längre var så bekväma, men det kändes inte som ett alternativ att gå tillbaka efter sulorna. Han skulle istället försöka få tag på nya i Tandådalen där han idag har avnjutit röding till middag på fjällhotellet.

Dagens etapp blev ca 25km och avslutades vid 21-tiden på kalfjället nordväst om Funäsdalen.1 kommentar:

  1. Skoskav det e grejer det. Helst om man som mig har nyaspecial gjorda sulor och inte dom gamla med sig . Jag fick då nöjet att vara med Håkan i nio km sen var det godnatt.
    God tur framöver
    Ha de // Roland

    SvaraRadera